Resep Ayam masak Bali, di Malaysia Anti Gagal

Ayam masak Bali, di Malaysia.

Ayam masak Bali, di Malaysia

Sedang mencari inspirasi resep ayam masak bali, di malaysia yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam masak bali, di malaysia yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ayam masak bali, di malaysia, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan ayam masak bali, di malaysia enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat ayam masak bali, di malaysia sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Ayam masak Bali, di Malaysia memakai 13 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Ayam masak Bali, di Malaysia:

  1. Siapkan 1/2 ekor ayam.
  2. Siapkan 6 batang serai.
  3. Siapkan 3 biji bawang merah.
  4. Ambil 2 ulas bawang putih.
  5. Sediakan 8 hingga 10 keping daun kari.
  6. Ambil 2 ulas bawang merah.
  7. Siapkan 4 sudu besar minyak masak untuk menumis.
  8. Gunakan 1/4 biji capsicum hijau dan merah (optional).
  9. Gunakan Homemade kicap.
  10. Gunakan 1 liter air renehan ayam atau air rebusan kacang kuda.
  11. Ambil 2 cawan gula kabung atau gula merah (jaggery).
  12. Gunakan 4 sudu besar tepung ubi kayu sebagai pemekat.
  13. Gunakan 1 hingga 2 sudu teh garam himalaya mengikut citarasa.

Langkah-langkah menyiapkan Ayam masak Bali, di Malaysia:

  1. Sediakan bahan-bahan diperlukan bersihkan dan tos kering. Bawang merah dan bawang putih dihiris untuk menumis. Serai dikeluarkan lapisan luar dan dipotong pada 3/4, bahagian atasnya tidak digunakan..
  2. Panaskn kuali. Masukkan minyak. Kemudian tumis hirisan bawang putih, bawang merah dan daun kari hingga naik bau. Baru masukkan serai. Tumis sekali lagi hingga serai sedikit layu..
  3. Jika ada premix kicap Ovennini, masukkan 3 sudu. Jika tiada premix, rujuk langkah di bawah untuk sediakan kicap sendiri secara homemade ya. Masukkan ayam. Masak hingga semua sebati. Masukkan hirisan capcisum. Boleh tutup api selepas itu..
  4. Jika tiada premix, usah risau. Kicap homemade sangatlah mudah. Gunakan 1 liter air rebusan ayam atau air rebusan kacang kuda, masak bersama 2 cawan gula kabung atau jaggery (gula merah). Masukkan 4 sudu besar tepung ubi kayu sebagai pemekat. Kacau sekali sekala sahaja dan pastikan api perlahan. Reneh untuk 45 minit hingga ia memekat. Nah.. Siap sudah kicap kita..
  5. Sedap ni. Hidang bersama nasi panas..

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Ayam masak Bali, di Malaysia yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Post a Comment

0 Comments