Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam.
Lagi mencari ide resep nasi lemak pelangi rendang ayam yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi lemak pelangi rendang ayam yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi lemak pelangi rendang ayam, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan nasi lemak pelangi rendang ayam enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial.
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan nasi lemak pelangi rendang ayam sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam memakai 35 jenis bahan dan 19 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam:
- Siapkan Untuk Nasi Pelangi.
- Sediakan 5-6 cawan Beras (boleh guna apa2 jenis beras).
- Ambil 5-6 cawan Air.
- Siapkan 1 cawan Santan Pekat.
- Gunakan 2-3 helai daun pandan.
- Sediakan Pewarna Merah, Biru, Kuning.
- Gunakan Untuk Sambal Nasi Lemak (kisar halus).
- Ambil 1 biji bawang besar.
- Siapkan Gula Melaka secukupnya.
- Siapkan Garam.
- Sediakan 20 biji cili kering rebus dan kisar.
- Gunakan 5 ulas bawang putih.
- Sediakan 8-10 biji bawang merah.
- Sediakan 1 mangkuk ikan bilis (digoreng) ketepikan.
- Ambil Untuk Rendang Ayam.
- Siapkan 1 ekor ayam (saiz besar dlm 2kg) (sy beli bhgn paha 2kg).
- Gunakan 1-2 senduk cili kisar.
- Gunakan 1 mangkuk besar santan pekat.
- Gunakan 40 gm kerisik (paket kecil).
- Sediakan 2 helai daun kunyit (hiris halus) sy lebihkan.
- Gunakan 3 helai daun limau purut.
- Gunakan Garam dan Gula Melaka/Gula Apong secukupnya.
- Ambil Minyak untuk menumis.
- Sediakan Rempah Tumis.
- Sediakan 2 batang kayu manis.
- Sediakan 4 kuntum bunga lawang.
- Gunakan 5 biji buah pelaga.
- Ambil Bahan kisar Halus.
- Siapkan 1 biji bawang besar.
- Ambil 8-10 biji bawang merah.
- Gunakan 5 ulas bawang putih.
- Gunakan 2 inci halia.
- Sediakan 3 ketul kunyit.
- Siapkan 2 inci lengkuas.
- Sediakan 2 batang serai.
Cara membuat Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam:
- Masak nasi seperti biasa. Apabila sudah masak, titiskan 3 WARNA tadi ke atas nasi. Tutup selama 3-5 minit..
- Selepas itu gembar-gemburkan kan nasi tadi. Siap. Ketepikan..
- Untuk sambal.
- Tumis semua bahan kisar..
- Perlahan kan api semasa menumis ya. Terus kacau sampai cili benar2 masak dan terbit minyak..
- Masak sehingga kuah kering letak garam, gula Melaka. Gaul rata. Gula Melaka buat warna sambal lebih menarik... Ketepikan.
- Untuk Rendang.
- Bersih kan Ayam. Perap dgn serbuk kunyit..
- Goreng Ayam stgh masak.
- Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar..
- Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing..
- Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap..
- Masukkan pula ayam yg sdh di goreng stgh masak tadi dan biarkan masak selama 5-15 minit..
- Masukkan santan pekat. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat..
- Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut..
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa..
- Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan....
- Last boleh lah di hidang bersama nasi lemak pelangi, sambal, ikan bilis goreng, ikan masin, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus....
- Selamat mencuba 🌹😊.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!
0 Comments