Jejari Roti Canai dengan Salutan Serbuk Telur Masin.

Jejari Roti Canai dengan Salutan Serbuk Telur Masin

Sedang mencari inspirasi resep jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Jejari Roti Canai dengan Salutan Serbuk Telur Masin memakai 3 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Jejari Roti Canai dengan Salutan Serbuk Telur Masin:

  1. Siapkan 4 keping roti canai. Saya beli sahaja daripada jiran yang menjual produk segera homemade.
  2. Ambil 20 gram pure butter.
  3. Sediakan 10-20 gram serbuk telur masin instant (salted egg powder).

Langkah-langkah membuat Jejari Roti Canai dengan Salutan Serbuk Telur Masin:

  1. Bahan-bahan disediakan seperti dibawah..
  2. Butter dicairkan sepenuhnya dengan api sederhana. Biarkan sejuk seketika..
  3. Sapukan butter cair ke atas seluruh permukaan roti canai..
  4. Roti canai dipotong bentuk jejari. Anggaran 1cm lebar setiap potongan. Gunakan gunting. Sementara itu, panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 150°c..
  5. Susun jejari roti canai tadi di atas tray. Bakar dalam oven selama 30 minit. Menggunakan setting on api atas bawah dan fan off..
  6. Setelah masak, biarkan suhunya sedikit suam dan taburkan salted egg secukupnya. Gaul dan ratakan keseluruh bahagian. Sedia menjadi snack hidangan santai sekeluarga. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat jejari roti canai dengan salutan serbuk telur masin yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!