Bagaimana Menyiapkan Roti Canai Homemade, Bisa Manjain Lidah

Roti Canai Homemade.

Roti Canai Homemade

Lagi mencari inspirasi resep roti canai homemade yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal roti canai homemade yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari roti canai homemade, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan roti canai homemade yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah roti canai homemade yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Roti Canai Homemade menggunakan 6 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Roti Canai Homemade:

  1. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  2. Gunakan 4 cawan tepung gandum.
  3. Sediakan 1 biji telur.
  4. Sediakan 1 sudu besar gula.
  5. Siapkan 1 cawan air.
  6. Sediakan Minyak masak secukupnya untuk me rendam dan menggoreng.

Langkah-langkah membuat Roti Canai Homemade:

  1. Campurkan tepung, gula dan garam.Kemudian masukkan telur dan air..
  2. Uli hingga doh tidak melekat. Uli lebih kurang 20 minit. Saya uli guna tangan. Kalau uli guna tangan guna air suam. Kalau uli dengan mesin guna air sejuk..
  3. Bahagikan doh kepada bahagian kecil. Ikut suka tapi saya buat dalam 9 biji..
  4. Susun doh dalam bekas yang diisi minyak masak. Pastikan tepung terendam. Saya perap semalaman..
  5. Keesokan pagi saya mula nak mencanai. Saya guna penutup periuk yang besar. Loyang untuk letak roti yang di canai. Ambil satu bola tepung ratakan macam dalam gambar. Biarkan dalam 3 minit supaya bila nak menebar memudahkan kerja dan tepung jadi lembut..
  6. Mula menebar tepung menjadi bulatan lebih besar. Saya tak pandai menebar dan hanya tarik tepung perlahan-lahan. Kena sabar masa proses ini..
  7. Lipat empat arah seperti dalam gambar. Tapi gambar pertama saya dah lipat 2 arah hanya nampak 3 gambar SAHAJA..
  8. Sebelum menggoreng tarik sikit perlahan-lahan roti yang di lipat tadi..
  9. Setelah garing, angkat untuk dinikmati bersama kari daging atau apa sahaja kuah kesukaan masing-masing..

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Roti Canai Homemade yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Post a Comment

0 Comments