Sambal Tumis Nasi Lemak.
Sedang mencari ide resep sambal tumis nasi lemak yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal sambal tumis nasi lemak yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari sambal tumis nasi lemak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan sambal tumis nasi lemak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah sambal tumis nasi lemak yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sambal Tumis Nasi Lemak menggunakan 16 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Sambal Tumis Nasi Lemak:
- Ambil Bahan A (untuk dikisar hancur).
- Gunakan 2 senduk sederhana cili yang sudah dimesen.
- Sediakan 1 biji bawang besar.
- Gunakan 1/2 inci halia.
- Siapkan 2 ulas bawang putih.
- Siapkan 1/2 genggam ikan bilis (basuh dan rendam).
- Ambil Bahan B.
- Siapkan 1 senduk besar minyak.
- Sediakan 1 ikat daun pandan.
- Siapkan 1 biji bawang besar dihiris nipis bulat-bulat.
- Siapkan 1 mangkuk kecil ikan bilis.
- Siapkan 1 keping asam keping (boleh ganti dgn asam jawa).
- Ambil 1 cawan Air.
- Siapkan 1 sudu garam.
- Ambil 1 sudu perasa masakan hilal.
- Sediakan 1/2 sudu gula (boleh juga guna gula melaka).
Cara menyiapkan Sambal Tumis Nasi Lemak:
- Mula-muka sekali basuh dan rendam ikan bilis. Kemudian, sediakan bahan A dan kisar hingga hancur semuanya..
- Kemudian, panaskan minyak. Masukkan bahan yang sudah dikisar tadi, gaul dan biarkan masak sehingga pecah minyak..
- Kemudian masukkan bawang yg dihiris, ikan bilis, dan daun pandan. Gaul sebati. Kemudian masukkan air sedikit suku sahaja untuk mengelakkan sambal kering. Dan biarkan masak seketika hingga pecah minyak lagi dan kering sedikit..
- Kemudian, ulang lagi langkah yang sama, masukkan lagi suku air, dan biarkan masak seketika. Kemudian, ulang sekali lagi, masukkan baki air yg ada, dan masukkan juga asam keping. Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit berulang kali supaya sambal kita akn hilang rasa pedasnya dan tak terasa pedar cili..
- Dah elok sambal kita, bolehla dimasukkan garam, perasa masakan hilal, gula, boleh diolah rasanya lagi ☺️ikut citarasa masing-masing ye..
- Siap sambal kita. Boleh dimakan bersama nasi lemak yg sedap 😋🤤. Nasi lemak dalam entry yg lain ye. Selamat mencuba 🥰..
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Sambal Tumis Nasi Lemak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!
0 Comments