Nasi Lemak Halba.
Sedang mencari inspirasi resep nasi lemak halba yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi lemak halba yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi lemak halba, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan nasi lemak halba yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat nasi lemak halba sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Nasi Lemak Halba memakai 10 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Nasi Lemak Halba:
- Ambil 4 cawan Basmathi (saya guna pusa cream parboiled).
- Ambil 200 ml kotak santan (kecil).
- Ambil 1-2 helai daun pandan.
- Ambil 1 biji bawang besar dipotong 8.
- Sediakan 4 ulas bawang putih diketuk.
- Gunakan 1 inci halia dihiris nipis.
- Gunakan 1/2 sudu besar halba.
- Sediakan Sedikit minyak masak.
- Ambil 1 1/2 sudu kecil Garam secukup rasa.
- Gunakan Air secukupnya.
Cara membuat Nasi Lemak Halba:
- Sukatan masakan beras yang diguna 1 beras : 1/2 cawan cecair (santan + air + minyak).
- Beras basmathi dicuci dan rendam 20 minit, toskan. Santan KARA ditambah air panas hingga mendapat sukatan 5 cawan (gunakan cawan yang sama untuk sukat beras), kemudian masukkan garam, gula dan minyak masak ke dalam bancuhan santan tadi dan kacau rata. Ketepikan..
- Masukkan beras yang ditoskan tadi ke dalam periuk nasi elektrik @ rice cooker. Masukkan daun pandan, serai, bawang besar, bawang putih dan halba. Tuang bancuhan santan, kacau rata dan masak seperti kita memasak nasi biasa..
- Bila lampu ada periuk nasi bertukar kepada 'warm', boleh gemburkan nasi menggunakan chopstik, tapi jangan kacau ganas2 nanti nasi nanti akan patah2. Tutup kembali periuk dan biarkan 10 minit lagi. Boleh hidangkan nasi lemak dengan sambal tumis dan bahan2 sampingan lain...
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Nasi Lemak Halba yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!
0 Comments