Nasi Lemak Berhalba & Sambal Tumis Petai Ikan Bilis.

Nasi Lemak Berhalba & Sambal Tumis Petai Ikan Bilis

Anda sedang mencari ide resep nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Nasi Lemak Berhalba & Sambal Tumis Petai Ikan Bilis menggunakan 26 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Nasi Lemak Berhalba & Sambal Tumis Petai Ikan Bilis:

  1. Sediakan A)Bahan-bahan Nasi Lemak Berhalba.
  2. Siapkan 1-2 cawan Beras (dicuci).
  3. Ambil 1 kotak Santan.
  4. Ambil 1 inci halia (dihiris).
  5. Ambil 1 sudu kecil garam.
  6. Sediakan 1 sudu makan halba.
  7. Sediakan 2 batang serai.
  8. Gunakan 3 biji bawang putih (dihiris).
  9. Sediakan 1 biji bawang besar (dihiris).
  10. Siapkan 2 helai daun pandan (diikat).
  11. Gunakan 1 cawan air (ikut kesesuaian nak nasi lembut yang macamana).
  12. Ambil B)Bahan-bahan Sambal Tumis Petai Ikan Bilis.
  13. Gunakan 6 papan Petai (dibuang kulit).
  14. Gunakan 300 gram Ikan Bilis (dibersihkan & digoreng garing).
  15. Sediakan 30 tangkai cili kering (direbus & kisar bersama bawang).
  16. Sediakan 3 ulas bawang putih (dikisar).
  17. Siapkan 1 biji bawang besar (dikisar).
  18. Gunakan 1 ketul kecil/ sederhana gula melaka.
  19. Sediakan 1 sudu gula pasir (jika cili pedas boleh tambah ikut kesesuaian.
  20. Sediakan 1 sudu kecil garam.
  21. Ambil 1 keping asam keping.
  22. Gunakan minyak untuk menumis.
  23. Sediakan C)Bahan-bahan lain:.
  24. Gunakan telur (direbus / digoreng).
  25. Ambil timun (dihiris).
  26. Sediakan kacang tanah (digoreng tanpa minyak sehingga garing).

Cara membuat Nasi Lemak Berhalba & Sambal Tumis Petai Ikan Bilis:

  1. A) Nasi Lemak Berhalba: Sediakan bahan-bahan A seperti yang terdapat dalam gambar & masukkan dalam periuk nasi & masak sehingga menjadi nasi. Kacau sekali sekala supaya Nasi & Santan sebati / rata..
  2. B) Sambal Tumis Petai Ikan Bilis: Tumis bahan kisar (cili kering, bawang putih & bawang besar sehingga pecah minyak). Kemudian, masukkan garam, asam keping, gula melaka. Kacau sehingga gula melaka larut & rasa. Jika pedas sangat, boleh tambah sesudu gula pasir / ikut kesesuaian. Seterusnya setelah cili telah masak, masukkan petai & ikan bilis (yang telah digoreng) dan kacau rata. Biar seketika sebelum tutup api masak..
  3. C)Telur digoreng, timun dihiris bulat & kacang tanah yang telah digoreng boleh dihidang bersama dengan nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis. Siap!😘.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat nasi lemak berhalba & sambal tumis petai ikan bilis yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!