Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18. Find Deals on Nasi Lemak Sambal in Groceries on Amazon. Petai (stink bean) is one of my favourite bean, especially cooked with sambal prawn, super yummy! And this bean has very good health benefits, read here to understand more.
Sambal udang is quite easy to make and you need only a few key ingredients-prawns, sambal, belacan, and tamarind juice. Some loved sambal udang with petai (stinky beans), and what I'm going to post here today is sambal udang with petai. The recipe is quite simple, with plenty of shrimps and the right balance of spicy, sour, salty, and a tint of sweetness from the freshness of prawns.
Anda sedang mencari ide resep nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Find Deals on Nasi Lemak Sambal in Groceries on Amazon. Petai (stink bean) is one of my favourite bean, especially cooked with sambal prawn, super yummy! And this bean has very good health benefits, read here to understand more.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 memakai 9 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18:
- Gunakan 1/2 kilo udang.
- Siapkan 3 tangkai petai yang di buang kulitnya.
- Siapkan 2 biji bawang merah.
- Ambil 2 biji bawang putih.
- Ambil 1 biji bawang besar.
- Gunakan 5-6 biji cili besar dikisar.
- Ambil 3 sudu cili giling.
- Ambil 2 pot beras, daun pandan dan santan (untuk nasi lemak).
- Siapkan Air asam, garam, gula.
There are a variety of side dishes served on top of the nasi lemak: fried anchovies, fried fish, hard-boiled egg, cucumber, sambal udang (shrimp) or sambal sotong (squid). Assemble the side dishes on top of the rice and served in on top of banana leaf for the best and most authentic nasi lemak. If you are from Malaysia, or if you have ever took a trip to Malaysia, I am sure you have tasted nasi lemak before. And while the whole nasi lemak ensemble is a treat indeed, the one thing that I consider a must have is nasi lemak sambal that comes with it.
Langkah-langkah menyiapkan Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18:
- Udang dilumur dengan garam dan kunyit dahulu. Kemudian di goreng sekejap sahaja dan angkat. Gunakan minyak yang sama, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan..
- Setelah itu masukkan cili giling dan cili besar yang dikisar. Tumiskan sehingga pecah minyak. Masukkan air, air asam, garam dan gula. Kemudian masukkan petai dan bawang besar. Dah siap masak boleh la di hidang bersama nasi lemak..
- Nasi lemak, beras 2 pot dimasukkan dalam periuk bersama santan, sedikit garam dan daun pandan. Masak guna periuk letrik. Siap boleh lah dihidang bersama udang sambal petai☺️.
The prawns and petai are crunchy and well coated with the dry sambal. The cooking method is also different from the earlier recipe. The perfect combination of prawn and petai. There's just something about the combination of sambal, prawn and petai that brings just about any meal to life. Plus, it's such a flexible dish that sambal udang petai, as it is commonly called in Malaysia, is easily served with nasi lemak or plain old rice, and finds itself comfortable in all sorts of cuisines including Malay, Chinese, Eurasian.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Nasi lemak sambal udang petai #phopbylinimohd #batch18 yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!
0 Comments