Roti canai homemade. How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges. This homemade dough is very easy to prepare.

Roti canai homemade Or if you're back home and simply want to make homemade roti canai, this recipe is for you. Dulu dulu pernah tengok arwah Bonda Mertua membuat roti canai sendiri di kampung ketika ramai ramai balik kampung untuk makan. Roti canai (pronunciation: /tʃanaɪ/), or roti Chennai, also known as roti prata, is an Indian-influenced flatbread dish found in several countries in Southeast Asia, including Brunei, Indonesia, Malaysia.

Anda sedang mencari inspirasi resep roti canai homemade yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal roti canai homemade yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari roti canai homemade, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan roti canai homemade enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial.

How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges. This homemade dough is very easy to prepare.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah roti canai homemade yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Roti canai homemade memakai 6 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Roti canai homemade:

  1. Ambil 3 cawan tepung gandum.
  2. Sediakan 2 sudu besar marjerin.
  3. Sediakan 2 sudu besar gula pasir.
  4. Siapkan 2 sudu besar susu pekat (opt).
  5. Siapkan 1 sudu kecil garam.
  6. Sediakan 1 cawan air.

Nota: Dengan menggunakan asas doh roti canai ini, anda juga boleh hasilkan roti telur, roti bawang, murtabak dan sebagainya. How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges. This homemade dough is very easy to prepare and manipulate.

Langkah-langkah menyiapkan Roti canai homemade:

  1. Masukkan bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk adunan. Gunakan cangkuk uli doh. "ON" mixer pada putaran tahap 1(perlahan) bagi adunan sebati selama 1 minit kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi kental. Putar kan pada kelajuan tahap 2 selama 7 minit. Selesai sahaja adunan di uli selepas 7 minit, biarkan doh rehat selama 10 minit. Ulangi step berikut sehingga 3 kali. Doh akan kelihatan likat dan tidak akan melekat di tangan ia menunjukkan doh sudah cukup diuli..
  2. Bahagikan doh menjadi bulat kecil anggaran 35g atau sebesar bola ping pong. Kemudian, sapukan marjerin bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain. Perap doh selama 2 jam sebelum di canai. Canai doh senipis yang mungkin pada dulang canai yang telah disapukan minyak masak. Gorengkan di atas api yang sederhana..
  3. Bagi untuk membuat roti canai frozen, gorengkan seketika untuk keringkan roti canai, kemudian simpan di dalam bekas plastik. Simpan di freezer, tahan sampai 3 bulan. Untuk elakkan ia melekat lapikkan dengan plastik. Pastikan roti canai telah disejukkan sebelum disimpan di dalam freezer. Adunan ini mampu menghasilkan 10 roti canai untuk saiz sederhana..

How to make authentic Malaysian flatbread or famously known as roti canai. Fluffy and soft with crispy edges. Lihat juga resep Roti canai/maryam enak lainnya. Roti Canai is a Malaysian recipe which is popular worldwide as it is not time consuming yet delicious enough to please your taste buds. It is self sufficient but can also be accompanied with a curry of your.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan roti canai homemade yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!